21 Haziran 2014 Cumartesi

perde pilav yaptıkkk :)


dikkat dikkat. Platon size Siirt'in yöresel yemeklerinden olan perde pilavın tarifini veriyorr.

aslında perde pilavın tam bir ölçüsü yok yani pilavı falan kendi kafanıza göre ayarlayabilirsiniz. Mesela Sokratesciğim kuru bakliyat kuş üzümü falan yiyemez ama perde pilavın içine kuş üzümü konulur. yani isteğe göre çıkarılabilir. olay şu ki ne kadar çok malzeme o kadar lezzet. :)

ilk olarak biraz tavuk haşlıyoruz yaklaşık olarak 3-4 but kadar yada göğüste olabilir. hatta tavuğu seviyorsanız bütün tavuk bile haşlayabilirsiniz. Daha sonra biraz kızarması için tavuğu fırına atıyoruz.





 kızardıktan sonra didik didik edip bir kenara ayırıyoruz.Tavuk haşlandıktan sonra suyu ile pilavımızı yapıyoruz. Pilavı da bildiğiniz ölçüde hazırlayabilirsiniz. normal işte 1 e 2 oranında.





Sonrasında bir tavada biraz yağ ile badem fıstık kuş üzümü  vb. isteğe göre bir kaç avuç kavuruyoruz. pembeleşince ocaktan alıp geniş bir tepsinin içinde pilav ile karıştırıyoruz.
içine ayrıca 5 türlü baharat koyuyoruz. 5 türlü baharatı bulamazsanız marketlerde 7 türlü baharatta bulabilirsiniz.





Pilav hazır olduktan sonra diğer aşamaya geçiyoruz. perde pilavımızın perdesini yani dış hamurunu yapıcaz :)
hamur malzemeleri:
2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un
bu malzemelerle yumuşak bir hamur hazırlıyoruz  ve kapak yapmak için 4 te 1 ini ayırıyoruz kalan hamuru merdaneyle açıyoruz.


sonrasında kabımızı katı yağla bolca yağlıyoruz resimdeki gibi önceden haşlanmış soyulmuş bademleri resimdeki gibi kenarlara döşüyoruz. Bu perde pilav kabını bulmakta zorluk çekebilirsiniz ama sorun yok bu tarifi kek kalıbında bile yapabilirsiniz 




açtığımız hamuru güzelce kaba yerleştiriyoruz



yaptığımız iç pilavı ve didiklediğimiz tavuğuda ekliyoruz


 son olarak ayırdığımız hamur parçasını pilavımıza kapak olacak şekilde açıp üstünü kapatıyoruz. üste koyduğumuz hamuru alttakine sabitliyoruz.



180 derece fırında pişmeye bırakıyoruz 



artık yiyebiliriz :) ters çevirip servis ediyoruz




afiyett olsunnnn :)



5 yorum: